kalau uols chantek meh klik sini sedasss..

Tuesday, April 22, 2014

Bento Shasya

Hi uols.. Hari nih bagi laluan kat bento shasya dulu ek., esok lusa hakak hapdet gambar cake secara pukal hahaha.. 

Memandangkan kat instagram & facebook hakak rupa2nya ada peminat bento shasya hahaa.. Sumpah hakak tak sangka ok.. Kadang2 ada macam2 soalan org tny.. Ada yg PM ada yg email & wassap pun adoo.. Huhu.. Sorry la klu ada yg hakak x perasan & tak mereply pertanyaan uoll ok.. Kadang2 hakak lupa.. Bila teringat blk dah seminggu lps tu hihi.. So hakak menjawab disini la ekk..

Ada yg tny hakak ni ada joint kelab bento ke? Hahaa.. Jawapan hakak tak hader dek nonnn.. Maaf hakak mmg tak berminat nak join kelab ke group ke sbb hakak dulu pernah la ada kwn invite masuk group mak2 makcik2 nih adehhh.. Hakak tak leh blah dgn komen masing2 semua nak up trus hakak leave group nyah walaupun hakak sekadar baca jek komen masing2 post, tp alahaii tak leh masuk dgn jiwa raga hakak.. Haha

Berapa lama nak siapkan bento mcm ni?
Terus terang hakak kata bila kita buat sesuatu benda pertama pastikan kita 'minat' bukan sekadar ikut apa org buat ye.. Maksud hakak tu, hakak mmg minat memasak., tak kira la sebasic2 bhn yg ada bila ko minat siap la nasi goreng simple2 ke kan.. Janji anak ko kenyang sudah la.. Mcm hakak memasak tu perkara biasa.. So masa yg hakak ambil utk masa pun x de la terlalu lama.. Plng awal hakak bangun biasa 5.30am.. Tu biasa la kan sbb kita org pkl 7am dah nk kena ada atas jln dah.. Nk kn hntr shasya ke sekolah lg.. Biasa masa yg hakak ambil utk masa lebih kurang 1/2 jam la., masa utk hakak feeling2 mengias tu tak lebih dr 10mnt.. Tu masa maksimum.. Plng cepat dlm 5mnt.. Bergantung pada apa deco yg nak dibuat.. Tak nak buat pun x pe sebenarnya yg penting masak lempar masuk bekas bekal dah settle kan! Hahaa.. Apa2 pun pilihan di tangan anda yer ibu2 sekelian..

Mana dapat idea?
Hakak google la nyahhh.. Uols google resepi pandai kan cuba uols google bento hahha.. Semua dihujung jari katanya.. Lagi satu kadang2 idea tu spontan jek.. Lagi sekali hakak tekankan hias menghias ni tak penting yg penting uols masak ok.. Sbb ada yg PM hakak kata anak dia tiap2 hari nak lauk kari, sup , asam pedas tu semua berkuah mcm mn nak buat bento macam hakak.. Aiyoooo.. Ibu2 tolong la ye.. Hakak tak paksa uols ikut cara hakak ok.. Janji masak sudah la.. X bole nak buat pun tak pe.. Kadang2 iols sentap gak pun hader.. Ikut la cara masing2 ye.. 

Shasya makan ke sayur??
Macam ni la klu uols menghias bagai nak rak tp ujung2 anak ko x makan sayur tu.. Adalah sia2 & satu pembaziran namanya.. Tu sbb apa jua bentuk sayur yg hakak letak adalah yg dimakan oleh shasya.. Dulu2 dia mmg tak suka sayur.. Hakka rasa mmg standard budak2 kebanyakkan nya perangai mcm tu.. Bawang lg laa siap pesan x nak bawang.. Tp kita sebagai ibu kena la pandai tackle biar anak tu ada keinginan makan sayur.. Dr dulu salad mmg dia makan sbb salad tak pahit..klu sawi dia takkan nak., so hakak letak sayur yg dia suka jek la... 

Mana nak beli bekas, food pick & cutter tu?
Bole beli di mana2 cawangan Daiso dan juga di D.I.Y

Bagi ke duit belanja kat Shasya?
Bagi as usual, tp cuma rm1 sahaja. Duit tu Shasya masukkan ke dlm tabung dia. Bila nanti tiba2 dia nak guna utk beli pensil kaler ke atau majalah ana muslim atau apa2 bole la dia beli guna duit sendiri.. 


















Dah, sekian cerita pasal bento.. Hehee


4 comments:

Anonymous said...

Ya allah.. cantiknye la bento, sayang nak makan, akak ni kreatif la, beruntung anak akak dapat mak yang hari2 alert pasal bekal die, siap ade buah and coklat plak tu,
syasya mintak sikit...

Anonymous said...

cantiknyaaaa. sayang pulak nak makan. hihi.

ima.

cikpuanfairul said...

comelnya bento2 akak..

pink said...

I wish to be creative like u and hope can do the same things too for my girl. Tq for sharing.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...