kalau uols chantek meh klik sini sedasss..

Wednesday, November 30, 2011

Akar Fatimah

Mesti ramai kaum mak2 kenal dng akar fatimah nih kan??



Dulu masa jaman mengandungkan Shasya.. tidak la aku tahu langsung pasal akar fatimah nih.. sbb seingatnyer time tu mmg tak de pun org yg citer... cuma masa balik kg time tu mak aku bg air selusuh jek.. time dah sakit2 nak bersalin tu baru boleh minum katanyer..



Hari tu laki aku ada le call mak dia tanya pasal air selusuh, mcm mana nak buat... tetiba mak dia kata guna akar fatimah.. rendam dlm air.. pas tu air tu buat minum katanyer.. tp akar fatimah nih biasanya org balik dari mekah jek ada... aku pun dok gegeh la google cemana rupa akar fatimah tu gamaknyer.. hikhik... sadis kan... Kebetulan, masa aku pegi pasar segar pak lang kt puchong permai tu.. ada le makcik nih dok jual macam jenis akar kayu.. tah mcm mana, laki aku ternampak plak akar fatimah nih makcik tu ada jual... amik ko.. 20 hengget sekuntum katanyer... mintak kurang pun tak boleh yuholsss.. datang dari jauh katanyer... laki aku pun beli jek la... ala2 senang hati gitu dah ada akar fatimah sendiri katanyer.. hahaha... tak sangka palk rezeki weols lagi.. dapat lagi sekuntum akar fatimah dah bestpren aku.. sbb MIL dia baru balik mekah... tu dia.. skrg dah ada 2 kuntum.. amik ko blh buat perhiasan la lepas nih... wakakaka!



Tapi aku ada sket kompius la.. sapa yg pernah minum air akar fatimah nih blh share x? sbb aku ada like satu page hospital bersalin kt FB tu... mcm2 plak pendapat dia org nih... ada yg kata start 7 bln dah boleh minum.. ada yg kata time sakit baru minum.. ada yg kata sapu kt perut jek.. aiyooo... kompius yuhols! yg mana satu betul?




nie gambar akar fatimah yg di google.. hehe.. mcm nih rupanyer klu ada sapa2 tak kenal ek.. bila rendam dlm air blh jadi kembang... tp tak tahu le air dia rasa mcm mana.. apa2 pun, yg penting doa bebanyak kan.. semoga dipermudahkan time bersalin nanti.. masalahnyer.. aku pun penat dah nak menjawab soalan 'bila nak bersalin???' waaaaaaa... skrg nih nak bawak perut pun tak larat dah.. klu mlm time tido tu serba tak kena dah.. pusing kiri salah... pusing kanan tak kena.. ujung2 klu dah sakit ati sngt tgk laki sedap benar tido kroh kreh kroh kreh... aku pg picit lobang idung dia.. kahkahkah! keji sngt kan.. terkujat org tua tu bangun... hikhikhik..

16 comments:

SYANI said...

Pernah minum air akar fatimah ni masa preggy anak sulung. Tapi takde efek mana pun.. Lambat juga beranak, susah jugak beranak sampai kena operate.

Rasa air ni memang tak sedap!

hOtMaMa said...

SYANI : erk.. ye ke?? ikut nasib2 le kan..waaa.. ni yg bedebar nih...

Filla ~ Kasihs said...

oit, akar patimah tu.. elok minum dah dekat2 due date ko... ko rendam tengok dia kembang ke tak? kalau dia kembang mekar je, tu tanda dah nak dekat2.. lagi 2,3 hari kot ko rendam ler.. tapi ko jgn jadi mcm aku masa acih dulu.. aku rendam sampai belendir pastu minum.. muahah.. vangang! rendam tu utk tgk je dia kembang ke tak.. bawak je gi sepital.. ko salin-salin lah air dia tu.. masa tengah sakit-sakit tu pon boleh salawat dan minum skit.. bila ko dah bersalin, ko keringkan balik dan simpan.. boleh guna untuk anak akan datang.. muahahaa...
babe, aku doakan kau mudah bersalin ye? selamatttttt!

hOtMaMa said...

Filla ~ Kasihs : owh.. rendam tiem dh dekat due date eh? aku ingatkan time dah sakit2 pas tu baru hegeh2 nak rendam! hihi.. thanks babe!

Anonymous said...

Salam, panglaman sy plak, dah rasa sakit-sakit sikit tu, terus @ hegeh2 rendam (segelas), kembang, minum (perabih) . Dah 3 org anak sy bt camtu, alhamdulillah. Sy tgk arwah nenek bt camtu ms sy nk beranak anak ke-1. Yg ke-2 n ke-3 hegeh2 la bt seniri, jaga seniri.. :)

hOtMaMa said...

Anonymous : ok2.. dah sakit2 nanti trus rendam & minum.. nyum2.. apa la rasanyer tu.. huhuhu

sweethOneY said...

Hahahaha kejiiiiiiiiiii kaco laki tidur gitu. Kehkeh

Ni 1st time saya tengok akar fatimah neh.. mcm rupa ikan pari. Hehee

mrs zach said...

uols..walaupun iols takde pengalaman, tapi iols gigih juga nak bagi pendapat. pendapat iols adalah sama seperti kak filla ittew. kakak ipar iols yang cakap cenggitu. kalau dah nak dekat due tu rendam..tgk kadar pengembangan, lambat ke cepat. kalau cepat, cepat la kluarnya..kalau lambat, lambat la jua. apa pun..semua tu kat dlm ilmu Allah jua kak hotmama. uols banyakkan minum air zam2 pun ok jeww. dan akr ni boleh guna 2-3 tahun lamanya..sekian.

haslina said...

pernah dengar.
tapi tidak pernah minum.
apa-apa hal yang penting banyakkan berdoa.

dan paling penting lagi minta ampun maaf pada hubby.

[senandunghatiku] said...

salam ziarah..
dekat je kita ye..area puchong juga..
ini yang dipanggil bunga kembang semangkuk. kalau kita rendam..dia kembang tandanya dah nak bersalin. kalau blum kembang tandanya lambat lagi.. tapi akak tak pernah pun cuba. bila rasa nak bersalin je..terus gi hospital..tak dan lama, terus bersalin!

Lea said...

tak pernah minum pun... agak² berjaya nanti, kau inform aku okeh... tak pun bak mai sekuntum kat aku... boleh kita berfatimah sesama...

rusna wana said...

cik wana pun ada gak - mak yg bagi - minum masa dh nk due date tu - rasa2nya berhasil lh kot..senangkan bersalin jugak kata mak..kalau kat sabah, kami panggil kembang siti fatimah - boleh simpan lama - :-)

hOtMaMa said...

sweethOneY : hikhik..keji kan!
Hah.. sbb akar dia ada rupa cam ekor ikan pari kot.. hehe

mrs zach : owh.. dekat nak due br rendam eh.. ok2.. apa2 pun doa adalah yg terbaik kan..

haslina : tu dah semestinya.. hehe

[senandunghatiku]: tu la.. saya baru nak cuba.. sbb dah ada kan.. dulu2 tak pernah tahu pun.. hehe

Lea : nanti aku try dulu rasa cemana.. ko nak ke? meh aku pos.. betul nih.. wat pe banyak2 kan.. hehe

rusna wana : owh.. cik wana pun ada eh.. patut la senang jek nak bersalinkan si boot yg 4kg tu dulu.. hahaha..

PUTUBAMBU said...

mama, putu pun tau kena rendam ngan minum..

tapi tak tau le masa berapa bulan.. rasanya masa dekat2 bersalin tu le

Umie said...

akak, saya xde plak minum air2x tu semua...baik air selusuh ke air akar2x ape ke... tau2x dah nak keluar anak dah..kekeke... bole gitu?

Pn Mardhiah said...

As salam..akar fatimah ini boleh diamalkan ketika dan cecah 37w.krn ada stgh org 37w dh ada nk terbersalin..tp seelok2nya lewatkn lagi sehingga dh due atau dh turun tanda ~ keluar air @ darah dari faraj. Atau dh start sakit atau bukaan dh buka.. Akar fatimah ni hendaklah dibilas kemudian direndam air biasa yang bersuhu bilik. Cukup rendam semalaman sahaja. Air rendaman ni dijadikan air selusuh.jika nk rendam dgn air zam2 lbh bgus.Jika ingin rendam lama simpan peti sebab ia x de pengawet bimbang berlendir dan masam.. Jika itu berlaku, cuci dan rendam kembali.. Minum 1 cawan sehari.. Boleh juga dibuat mandi...

Selepas digunakan akar fatimah ini dijemur kering dan disimpan dalam bekas bersih. Pastikan betul2 kring baru simpan jika tidak nnt bekulat.. Akar ini boleh digunakan untuk anak2 seterusnya.. Boleh dijadikan warisan turun termurun.. Selain itu ia boleh digunakan untuk mengecutkan rahim.. Semasa pantang rendam dengan air panas dan minum 1 cawan sehari..

Namun bgitu stp org rezeki bersalinnya berbeza2..ada yng mudah ada yg sukar.. Malah stp anak pun rezekinya tidak sama..kita usaha shj selebihnya Allah Maha Kuasa yang menentukan

Ada juga genggam fatimah seakan2 akar fatimah tp warnanya hitam dan lebih bersimpul rasanya pula agak meloyakan.akar fatimah yang untuk bersalin sepatutnya bqerwarna hijau2 kekuningan ketika ia muda.. Berwarna coklat cair atau oren ketika matang.. Dan agak hitam ketika tua... Rasanya.seperti teh tanpa gula... Ini tak sesuai. .digunakan oleh wanita mengandung.. Yang ini diambil dari pergunungan berapi..

Bagi yang nak dapatkan akar fatimah ori dari mekah @ madinah boleh sms or whatsapp Pn Mardhiah 0194344930..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...